KOIRAT: Seniorikoiran hoitaminen
20.5.2024Jokainen hopeakuono ansaitsee hellää hoivaa ja huolenpitoa! Kun koira ikääntyy, sen tarpeet muuttuvat liikunnan, ravinnon ja levon suhteen. Vanhuusvuodet saattavat tuoda mukanaan myös tuki- ja liikuntaelinten sairauksia.
Ikääntyminen ei ole kuitenkaan itsessään sairaus vaan vetreä vanhus voi pysyä kivuttomana ja iloisena. Säännöllinen, koiran ehdoilla etenevä liikunta, vedon ja viiman välttäminen sekä lihasten ja lihaskalvojen säännöllinen hoitaminen auttavat pitämään lemmikin toimintakykyisenä.
Mistä mutjuttaa?
Jokaisella seniori-ikäisellä koiralla on yksilölliset kehonhuollon tarpeet. Lemmikin rakenne ja eletty elämä jättävät jälkensä siihen, mitkä kohdat vaativat erityishuomiota: vuosien varrella on voinut sattua traumoja, tai riesana voi olla kulumia ja nivelrikkoa.
Miten?
Hopeakuonoa mutjuttaessa otteen tulee olla kevyt ja koiran reaktioita tarkkailla läpi hoidon. Monet koirat alkavat lipoa huuliaan, kun mutjuttaminen tekee hyvää. Jotkut jopa kääntävät kuonoaan hoidettavaa kehon osaa kohti ja näyttävät näin, mihin suunnata mutjutusta.
Jos koira kohottelee suupieliään, murisee tai väistää kosketusta, käsittely tekee kipeää tai tuntuu muuten epämukavalta. Lemmikin tulee antaa poistua paikalta kesken hoidon, jos se tahtoo tehdä niin.
Seniori-ikäistä koiraa on hyvä hoitaa koko kehon alueelta säännöllisesti, jopa päivittäin. Hoidon jälkeen hopeakuonon voi ohjata lepäämään lämpimään paikkaan tai pukea sille esimerkiksi lämmittävän loimen päälle.
Tiesitkö? Kun tilaat Mutjuttimen, saat mukaan 36-sivuisen ohjekirjan, jossa on 48 selkeää havainnekuvaa koirasi koko kehon hoitamista varten kuonosta hännänpäähän!
Tarkkaile tassutoveria
On tyypillistä ja ymmärrettävää, että omistajan silmä voi sokeutua oman lemmikin kunnon suhteen. Aika ajoin onkin hyvä kysyä eläinlääkärin, hierojan tai fysioterapeutin näkemystä koiran liikkumisesta ja yleisestä kunnosta.
Joskus seniori-ikäinen lemmikki kärsii esimerkiksi omistajan huomaamatta nivelrikosta, joka saattaa ilmetä vain liikuntahaluttomuutena tai vaikkapa yksinolovaikeuksina. Käytösmuutokset ovat usein merkki kivusta.
Oikeanlaisella kivunlievityksellä ja tukihoidoilla voi parantaa paljon koiran elämänlaatua. Kivuton elämä on jokaisen eläimen oikeus ja vastuu siitä lepää omistajan hartioilla.
Muista nauttia yhdessä tassutoverin kanssa taivaltamisesta ja kerro joka päivä hopeakuonolle, miten upea ja ainutlaatuinen se on. <3