Blog

Har du börjat arbeta hemifrån? Kom ihåg ergonomin i hemmet.

Har du börjat arbeta hemifrån? Kom ihåg ergonomin i hemmet.

Att arbeta hemifrån har på senare tid ökat explosionsartat. Vid sidan av att ta hand om barn, ordna med hemundervisning och utföra vanliga vardagssysslor, ska man nu också i större utsträckning ta hand om arbetet hemifrån, där arbetsergonomin förmodligen inte är den bästa tänkbara. Om du negligerar arbetsergonomin hemma och ändrar dina arbetsställningar till det sämre, kan det få konsekvenser redan efter några dagar.

Ta rätt utrustning från kontoret till hemmet

Många arbetsgivare har tagit initiativ för att skapa en lämplig arbetsmiljö för sina anställda i hemmet. En enkel lösning är att ändra position på dina flyttbara saker för att förbättra din arbetsergonomi i hemmet, genom att platsen där du arbetar blir mer ergonomisk.

Kom ihåg de här sakerna när du ställer iordning ditt hemmakontor

 1. En riktig arbetsstol. Det här är grunden för din arbetsergonomi. Om du ligger ned på soffan hela dagen är det långt ifrån ergonomiskt, och du kommer garanterat att få ont i nacke och axlar, och även tensynovit. Det är bättre för din hållning att du skaffar en sadelstol.
 2. Justerbart skrivbord. Höga, justerbara skrivbord är idag vanligt på många kontor. När man jobbar hemifrån är det värt att överväga att emellanåt arbeta stående. Justera ditt bord när du sitter och står. På så sätt kan du hålla handlederna raka, och undvika att drabbas av tensynovit.
 3. Ha separat skärm, tangentbord och mus. Det här är en fantastisk kombination för att fullborda din arbetsergonomi. Din mus och tangentbord ger dig en bra arbetsställning, och den fristående skärmen garanterar att du ser bra, och att du inte lutar dig närmre din skärm eller hamnar i en krökt ställning. Om din budget tillåter, testa en vertikal mus. 

Hemma är det lätt att glömma bort att ta paus – här är några tips för att ta pauser

Att arbeta hemifrån är ofta mer intensivt än att arbeta på en arbetsplats. När du är uppslukad av arbetet, kan du glömma bort att äta, och glömma att ta fikapauser. Våra paustips för ökat välbefinnande är:

 1. Massera dina händer och axlar regelbundet med Mutjutin. Du kan använda Mutjutin till exempel under distansmöten, men du kan också påminna dig själv genom att ladda ned Mutjutin-appen från App Store eller Play Store, så kan du få regelbundna påminnelser om när du borde göra muskelmembranövningar.
 2. National Cuckoo Workout – en app för pausträning som är ett utmärkt sätt att ta regelbundna pauser. Just nu hjälper de här apparna hemarbetande personer, med 30 dagars gratis provperiod.

Fler bloggtexter om välbefinnande hittar du på vår blogg. Bekanta dig också med Mutjutin – vårt redskap för membranmassage – i vår webbutik!

 • Mutjutin™
  Mutjutin™
  kr 99,00kr 149,00
 • Mutjutin™ Eco
  Mutjutin™ Eco
  kr 199,00
 • Mutjutin™ Täljsten
  Mutjutin™ Täljsten
  kr 589,00