Blog

Smärta i handleden kan vara ett tecken på tenosynovit

Smärta i handleden kan vara ett tecken på tenosynovit

Som i andra fall av belastning och inflammation, orsakas tenosynovit ofta av att samma rörelse utförs under en lång tid. Symptomen kan vara individuella, men vid tenosynovit är det vanligt att man känner smärta när man utför den rörelse som orsakat det, och senare kan smärtan bli konstant.  

Hur behandlar man smärta som kommer från handen eller handleden?

Det mest effektiva sättet att förhindra inflammation är att sluta utföra den rörelse som orsakar smärta. Det är extremt viktigt att också vara uppmärksam på tidiga stadier, och vid behov stödja din arbetsergonomi med rätt typ av utrustning.

Alla typer av stretchning, och att regelbundet byta arbetsställning, är bra motvikter till monotona rörelser – att ta pauser och att hålla kroppen vig och rörlig är viktigt för ditt välbefinnande under arbetet. Vi har tidigare skrivit på bloggen om hur tävlingsspelare kan förhindra skador. Samma övningar täcker båda behoven.

Är massage eller bindvävsbehandling lämpliga behandlingar när man har tenosynovit?

Det vanliga rådet vid smärtbehandling är att man bör be om att få behandling så snart som möjligt, om smärtan fortsätter och inte går över när man har slutat utföra rörelsen som orsakar den. Tenosynovit behandlas med rörelse, smärtstillande läkemedel och eventuellt kortisolinjektioner. Från apoteket kan du få ett handledsstöd som kan hjälpa dig att hantera tenosynovit eller karpaltunnelsyndrom. 

Är det lämpligt med massage och bindvävsbehandling? Jarmo Pihlavamäki, innovatör och traditionell fältskär, rekommenderar att man inte ska röra vid det inflammerade området. Fascian kan behandlas varsamt med Mutjutin ovanför och nedanför infektionen, men det är viktigt att komma ihåg att hålla minst tio centimeters avstånd från det infekterade området. Jag rekommenderar vila och att ta inflammationsdämpande läkemedel.

  • Mutjutin™
    Mutjutin™
    kr 99,00kr 149,00