Blogi

Kipu ranteessa voi kieliä jännetuppitulehduksesta

Kipu ranteessa voi kieliä jännetuppitulehduksesta

Erilaisille rasitus- ja tulehdustiloille tyypillisesti myös jänteen tai jännetuppitulehdus alkaa pitkään jatkuneen samankaltaisen liikkeen aiheuttamana. Oireet ovat toki yksilökohtaisia, mutta jännetuppitulehdukselle tyypillistä on, että kivun tuntee ensin sen aiheuttaman liikkeen aikana ja myöhemmin kipu voi muuttua jatkuvaksi.

Miten hoidan itse alkavaa kipua käden ja ranteen alueella?

Tehokkain tapa ennaltaehkäistä tulehdusta on lopettaa liike, joka kiputiloja aiheuttaa. Erityisen tärkeää on myös kiinnittää varhaisessa vaiheessa huomiota esimerkiksi työergonomiaan ja tukea sitä tarvittaessa oikeanlaisilla välineillä.

Kaikenlainen venyttely ja työasennon säännöllinen vaihtaminen ovat hyvää vastapainoa yksitoikkoisille liikkeille – taukojen pitäminen ja kehon vetreyttäminen ovat hyvinvoinnin kannalta tärkeitä asioita työssä kuin työssä. Olemme aiemmin koonneet blogiimme ohjeita kilpapelaajille vammojen ennaltaehkäisyyn. Samat harjoitukset sopivat moniin tarpeisiin.

Onko hieronta tai faskiakäsittely sopiva hoitomuoto, kun kyseessä jännetuppitulehdus?

Yleinen ohjeistus kiputilojen suhteen on, että hoitoon tulee hakeutua heti, jos kiputilat pitkittyvät eivätkä helpota esimerkiksi kipua aiheuttavan liikkeen keskeyttämisellä. Jännetuppitulehdus hoidetaan usein liikehoidolla, kipulääkkeillä ja mahdollisilla kortisonipistoksilla. Myös apteekista saatava rannetuki voi auttaa pärjäämään jännetuppitulehduksen tai rannekanavaoireyhtymän kanssa.

Entä hieronta tai faskiakäsittely? Mutjuttimen kehittäjä, perinteinen jäsenkorjaaja ja hieroja Jarmo Pihlavamäki neuvoo välttämään kosketusta tulehdustiloissa: Aina, kun on tulehdus, ei tulehtunutta aluetta lähtökohtaisesti kosketa. Faskioita voi varovasti käsitellä Mutjuttimella ylä- ja alapuolelta, mutta on tärkeää muistaa vähintään kymmenen senttimetrin suojaetäisyys. Hoidoksi suosittelen lepoa ja tulehduskipulääkkeitä.

Lisää blogitekstejä hyvinvointiin löydät blogistamme ja vinkkejä videomuodossa Youtube- sivultamme täältä! Tutustu myös Mutjutin- kalvohierontavälineeseen suoraa verkkokaupassamme!

  • Mutjutin™
    Mutjutin™
    9,90 14,90