Blogi

Arpikudokseen liikettä Mutjuttamalla!

Arpikudokseen liikettä Mutjuttamalla!

Kehossamme olevilla arvilla voi olla hyvinkin laaja-alaisia vaikutuksia lihaskalvojen liikkuvuuteen sekä kehon kipu- ja kireystiloihin. Vamman tai leikkauksen jälkitilassa muodostuva arpikudos on merkki kudoksen korjausprosessista ja näin ollen se on luonnollinen ja välttämätön reaktio kehossamme. Hyvin parantuessaan arpi sulautuu hyvin ihoon sallien liikkeen kaikkiin suuntiin. Näin tapahtuu, jos arven sulkeutuessa solujen toiminta palautuu normaaliksi. Usein kuitenkin arpeen muodostuu ylimääräisiä kiinnikkeitä ja se alkaa rajoittaa kudosten normaalia liikkuvuutta. Arven alueelle saattaa kehittyä kroonista tulehdusreaktiota, jolloin kudokset tiivistyvät ja arven rakenteesta tulee periksiantamaton. Tutkimusten mukaan kevyellä arpeen kohdistuvalla lihaskalvojen käsittelyllä voidaan nopeuttaa solujen uusiutumista ja näin vähentää arpikudoksen kiristymistä.

Milloin arpea uskaltaa käsitellä

Arpialueen käsittelyä saa tehdä heti kun tikit on poistettu tai ne ovat sulaneet ja iho on kunnolla umpeutunut. Käsittelyä kannattaa siis lähteä tekemään mahdollisimman pian esimerkiksi operaation jälkeen. Jos olet epävarma arven tilanteesta, kannattaa sitä käydä näyttämässä aiheeseen perehtyneelle fysioterapeutille. Samalla voit saada lisäohjeita arven omatoimiseen käsittelyyn. Arpialueen käsittelyllä saadaan vaikutettua kudosten elastisuuteen sekä lisättyä imunesteen kulkua, verenkiertoa sekä ravintoaineiden pääsyä vamma-alueelle. 

Anna arvelle liikettä Mutjuttimella kaikkiin suuntiin

On tärkeää, että arpikudokselle annetaan liikettä kaikkiin suuntiin! Käsittele siis Mutjuttimella arpea jokaiseen suuntaan. Muista kevyt voimakkuus! Mutjuta ensin arpi pituussunnassa. Etene sitten koko arven matka poikittaissuunnassa. Pyri antamaan vielä arpikudokseen liikettä vinottain Mutjuttamalla viistosti molempiin suuntiin koko arpialue. Kuulostele mikä liikesuunta on kaikista tiukin ja tee Mutjutusta tähän liikesuuntaan kaikista eniten.

Mutjuttimen tappiosa, tasainen reuna tai pyöreä osa soveltuu hyvin arven käsittelyyn. Riippuen hieman arven koosta ja siitä missä kohtaa kehoa arpi on. Voit laittaa halutessasi arpeen hieman rasvaa ennen Mutjuttamista vähentämään kitkaa. 

Vanhojakin arpia kannattaa käsitellä

Vanhat arvet saattavat aiheuttaa ongelmia lihaskalvojärjestelmäämme ja heijastua kropassa erilaisina kiputiloina tai lihasten toimintahäiriöinä. Arpikudos aiheuttaa jännitettä kalvorakenteisiin. Keho kompensoi tätä jännitettä, mutta jossain vaiheessa kompensaatiovara loppuu ja kudoksiin tulee kiputila tai toimintahäiriö. Arvilla on vaikutusta myös sisäelimiin sekä sympaattiseen hermostoon. Vanhojakin arpia kannattaa siis ehdottomasti käsitellä! Hoitamalla vanhaa arpea ei voi poistaa arpikudosta, mutta arpikudoksen elastisuuteen suhteessa ympäröiviin kudoksiin on mahdollista aina vaikuttaa.

Havainnolistavia ohjeita arven Mutjuttamiseen löydät Mutjuttimen verkkokurssilta!

Tykkäsitkö blogitekstistämme? Lisää blogitekstejä hyvinvointiin löydät blogistamme ja vinkkejä videomuodossa Youtube- sivultamme täältä! Tutustu myös Mutjutin- kalvohierontavälineeseen suoraa verkkokaupassamme yltä.

Haluatko ilmoituksen, aina, kun uusin blogiteksti julkaistaan? Tilaa Mutjuttimen uutiskirje alta!