Blogi

Mitkä lihaskalvot ja miksi juuri niitä tulisi hoitaa?

Mitkä lihaskalvot ja miksi juuri niitä tulisi hoitaa?

Miksi on tärkeää huoltaa lihaskalvoja – Mitä on mutjuttaminen?

Lihaskalvot, eli faskiat ympäröivät lihaksia ja muita pehmytkudoksia yhdistäen eri kehon osat toisiinsa. Lihaskalvot antavat keholle sen ryhdin ja muodon. Ne kulkevat kehossa pitkinä kokonaisuuksina. Lihaskalvot voidaan jakaa pinnalliseen, syvään ja sisäelimiin liittyvään lihaskalvoon. Pinnallinen kalvo on aivan ihon alla ja se liikkuu tiiviisti ihon mukana. Pinnallisen kalvon alla on syvä lihaskalvo, jonka puolestaan kuuluu liikkua pinnallista kalvoa vasten. Aina tämä kalvojen välinen liike ei kuitenkaan toteudu optimaalisesti vaan kalvojen välinen liike vähenee, niiden elastisuus heikkenee ja kalvot kiristyvät. Pinnallisen ja syvän lihaskalvon väliin muodostuu kiinnikkeitä. Tällainen tilanne koetaan kehossa lihasten toiminnan heikkenemisenä, lihasten jäykistymisenä ja kipeytymisenä, liikkuvuuden vähenemisenä, tavallista nopeampana väsymisenä liikunnan aikana, palautumisen heikentymisenä ja mahdollisesti myös aineenvaihdunnan hidastumisena. Olet ehkä kokenut tällaisia tuntemuksia kehossa aika ajoin?

Rannekanavan hoito kannattaa tehdä keskeltä poispäin työntäen.
Rannekanavan hoito kannattaa tehdä keskeltä poispäin työntäen.

Kipu ja kireys voi aiheutua pitkältä matkalta 

Joskus kehossa voi olla tilanne, että kivun tai kireyden tietyllä alueella aiheuttaakin kiinnikkeet jossain muussa kohtaa kalvolinjaa. Tällöin on hyvä kiinnittää huomiota koko kalvolinjan kulkuun ja vapauttaa sen kireyttä mutjuttamalla. Muutamia selkeimpiä kalvolinjoja on helppo hahmottaa ja huomioida omassa kehonhuollossa. Kehon etupuolen yli kulkeva lihaskalvolinja lähtee jalkapöytien päältä nousemaan ylöspäin säärien, reisien, vatsan ja rintakehän yli sulautuen kaulan alueelle. Takalinja lähtee nousemaan jalkapohjista koko kehon takaosan yli, kulkien takaraivonkin yli kiinnittyen kulmakarvojen yläpuolelle. Sivulinja lähtee jalkaterän ulkosyrjältä kulkien reiden ulkosyrjää ja kylkeä ylöspäin sulautuen myös kaulan alueelle. Kuten siis huomaat, kalvolinjat ovat huiman pitkiä kokonaisuuksia ja voivat jumitella ”pitkin matkaa”. Eli esimerkiksi pohkeiden kireys voi tuntua hartioissa! Kehon etupuolella kulkee kalvolinjat lonkasta kohti vastakkaista olkapäätä, muodostaen ns. eturistin. Kehon takapuolella puolestaan kulkee kalvolinjat pakarasta kohti vastakkaista hartiaa ja olkapäätä, muodostaen ns. takaristin. Lonkan alueen kireys voi siis tuntua vastakkaisen olkapään alueella ja päinvastoin! Mutjuttamisesta saat hyvän avun paikalliseen oireeseen, mutta voit laajentaa omatoimista käsittelyä myös näitä kalvolinjoja mukaillen! 

Niskan ja hartioiden käsittely sopii loistavasti esimerkiksi tauottamaan näyttöpäätetyöntekijän työpäivää.
Niskan ja hartioiden käsittely sopii loistavasti esimerkiksi tauottamaan näyttöpäätetyöntekijän työpäivää.

Lihaskalvot aistivat herkästi kipua, mutta eivät veny

Lihaskalvoissa on erittäin runsaasti kipua aistivia reseptoreita sekä vapaita hermopäätteitä, joten niiden käsittelyllä voidaan tehokkaasti helpottaa kehon kiputiloja sekä parantaa kehon liikkeiden säätelyä. Lihaskalvoihin on myös varastoitunut paljon voimaa. Voima saadaan kunnolla käyttöön ja kehon liikeradat ovat optimaaliset, kun lihaskalvojen välillä ei ole niiden liukumista haittaavia kiinnikkeitä. Lihaskalvot eivät sisällä juuri lainkaan elastaania, eli ne eivät veny. Niiden välille täytyy siis saada aiheutettua liikettä muilla keinoilla. 

Mutjutin on erittäin toimiva ja monipuolinen kehonhuoltoväline vähentämään kehon kiputiloja ja parantamaan lihaskalvojen liikkuvuutta. Mutjuttimella saadaan aikaiseksi lihaskalvoihin kevyt paine ja liike. Kudoksiin kohdistuvan paineen ja venyttävän liikkeen vaikutuksesta lihaskalvojen väliset kiinnikkeet vapautuvat ja kudokset muuttuvat elastisemmiksi. Mutjuttimella voit huoltaa kehoa päästä varpaisiin. Käsitellä enemmän alueita, jotka sinun työssä tai harrastuksissa kuormittuvat. Helpottaa kipuja ja rasitustiloja, mutta myös erittäin tehokkaasti ennaltaehkäistä niitä säännöllisellä mutjuttamisella. Muista pitää mutjuttamisen voimakkuus kevyenä, tulosta tulee säännöllisen toiston kautta!

Lisää tietoa lihaskalvoista ja paljon hyviä vinkkejä kehon kiputilojen vähentämiseen saat Mutjuttimen verkkokurssilta!

  • Mutjutin™ Verkkokurssi
    Mutjutin™ Verkkokurssi
  • Mutjutin™
    Mutjutin™

Tykkäsitkö blogitekstistämme? Lisää blogitekstejä hyvinvointiin löydät blogistamme ja vinkkejä videomuodossa Youtube- sivultamme täältä! Tutustu myös Mutjutin- kalvohierontavälineeseen suoraa verkkokaupassamme yltä.

Haluatko ilmoituksen, aina, kun uusin blogiteksti julkaistaan? Tilaa Mutjuttimen uutiskirje alta!