Blogi

Jarmon vinkit laavulta: metsäretki kuormittaa kroppaa uudella tavalla, joten varustaudu oikein

Jarmon vinkit laavulta: metsäretki kuormittaa kroppaa uudella tavalla, joten varustaudu oikein

“Olen itsekin riskiryhmäläinen, joten nyt koronan myötä yksi parhaista liikuntamuodoista on ollut lenkkeily, kävely ja esimerkiksi metsäretki luontoon. Se parantaa ihmisen aineenvaihduntaa, ja sydän & verenkiertoelimistö pärjää paljon paremmin. Vanheneminenkin pysähtyy, kun vähän liikkuu”, Jarmo nauraa.

Fyysisten hyötyjen lisäksi metsäretket parantavat henkistä hyvinvointia. Ihminen rauhoittuu, syke tasaantuu ja mieli paranee. Kansallispuistot ja luontopolut tarjoavat uusia maisemia, jotka kääntävät pään pois tavallisesta arjesta, työjutuista ja koronaan mahdollisesti liittyvistä negatiivisista ajatuksista.

Ensimmäinen metsäretki tuntuu kehossa seuraavana päivänä

“Usein ihmiset ovat ihmetelleet sitä, että ensimmäisen metsäretken jälkeen kaikki paikat kipeytyvät. Tämä johtuu ihmisen urbaanista kaupunkilaiselämästä – kuljetaan vain tasaisilla teillä”, Jarmo valottaa.

Kuvittele mielessäsi, miltä liike nilkassa näyttää, kun kävelet asfaltilla. Kuvittele nyt sama liike metsässä juurakon ja kivien keskellä. Ymmärrät syyn: tukilihakset aktivoituvat ja ne lihakset, joiden olemassaolosta et tähän päivään mennessä tiennyt, tekevät olemassaolonsa tietoiseksi.

Tukilihasten lähtötason ja edelleen kehityksen voi huomata jo ensimmäisten lenkkien aikana, kun kiinnittää huomiota tasapainoon. Metsäretki ensimmäisellä kerralla kivien keskellä taiteilu voi tuntua huteralta, mutta tukilihakset paranevat kerta kerralta, jolloin myös tasapaino kehittyy.

Katso Jarmon vinkit myös videomuodossa!

“Koko lihastoimintaketjun tulee oppia uusi maasto. Alkuun ne kipeytyvät ja myöhemmin kehittyvät ja tottuvat.”

Metsäretkeily ei ole välineurheilua, vai onko?

Kyllä ja ei. Moneen muuhun lajiin nähden erittäin halpaa urheilua, mutta erityisesti kenkien ja reppuun heitettävien apuvälineiden osalta kannattaa olla tarkkana.

Jarmo on kuluttanut Keski-Suomen metsiä koronakevään aikana jo useamman sadan kilometrin verran ja jakaa nyt varustelistan muodossa tärkeimmät vinkit metsäretkeä suunnitteleville tai niitä säännöllisesti harrastaville:

  • Kävelysauvat: sauvojen avulla saat koko kropan mukaan liikkumiseen kokonaisvaltaiasemmin ja tasapainoilu vaihtuvassa maastossa on helpompaa
  • Sadevarusteet ja reppu: Suomen kevät on tunnetusti ailahtelevainen. Tunnin sisällä voidaan nähdä sekä kylmän talvinen että lämmin kesäinen sää, joten varaa mukaan sadevarusteet. Ota reppuun aina mukaan myös vessapaperirulla ja tulitikut – satoi tai paistoi, meillä on sytytysvälineet mukana!
  • Kengät: vaelluksella ja kävellessä tulee olla kunnolliset kengät
  • Mutjutin: Penikat täytyy huoltaa välillä jopa kesken lenkin. Sauvakävelyssä myös kyynärvarret, olkavarret ja kämmenet kuormittuvat, ja näitä on helppo huoltaa Mutjuttimella tauon aikana
  • Liimaside: Joskus nilkka tai polvi saattaa nyrjähtää kesken retken, mutta metsästä on päästävä pois. Tällöin on hyvä olla mukana apteekista saatava liimaside, jolla nyrjähtäneen osan saa tuettua kotimatkan ajaksi. Kun tullaan kotiin, muistetaan ensiapuna Kolmen K:n sääntö: kylmä, kohoasento ja kompressio (puristus).

“Suosittelen kaikille ihmisille: liikkukaa, kävelkää ja voimistelkaa kotona. Älkää jääkö sohvanpohjalle!”, Jarmo päättää.

Jarmo Pihlavamäki metsäretkellä. Metsäretki tekee hyvää jokaiselle.

Jarmo Pihlavamäki on keskisuomalainen koulutettu hieroja ja jäsenkorjaaja. Hän keksi Mutjuttimen kolme vuotta sitten asiakkaidensa ihastellessa lihaskalvorautoja mutta kauhistellessaan niiden hintaa.

Mutjutin on edullinen, taskukokoinen ja monipuolinen kalvohierontaväline

Jarmo Pihlavamäki

Tykkäsitkö tästä blogitekstistä? Lisää blogitekstejä hyvinvointiin löydät blogistamme ja vinkkejä videomuodossa Youtube- sivultamme täältä! Tutustu myös Mutjutin- kalvohierontavälineeseen suoraa verkkokaupassamme!