Blogi

Rintakehän Mutjuttaminen voi auttaa moneen vaivaan

Rintakehä on nimensä mukaisesti ikään kuin kylkiluista muodostuva kehä, joka kätkee sisäänsä tärkeitä sisäelimiä. Rintakehän sisä- ja ulkopuolella, kylkiluiden välissä on sidekudokseen kiinnittyneitä lihaksia, jotka ovat auttavat hengityksessä. Myös rintalastan alapuolella oleva pallealihas on erittäin tärkeässä roolissa, kun hengitämme. Rintakehän etupuolelle muodostuu vahva lihaksisto rintalihaksista, jotka osallistuvat olkanivelen liikuttamiseen. Kiristyessään rintalihakset pyrkivätkin herkästi vetämään olkapäitä eteenpäin.

Suuri osa arjen askareista, aktiviteeteista ja töistä tapahtuu asennossa, jossa rintakehän etupuolella olevat lihakset ovat lyhentyneessä tilassa. Istumme näyttöpäätteen ääressä, ajamme autolla, teemme töitä niin, että kädet ovat kurottuneena pitkiä aikoja eteenpäin… Tämä voi aiheuttaa selkeitä muutoksia rintalihasten pituuteen ja pitkällä aikavälillä luoda myös muutoksia rintarangan asennossa sekä ryhdissä. Ja tuoda näin mukanaan muita kuormitustekijöitä kehoon. 

Kannattaa siis pyrkiä antamaan mahdollisimman paljon avaavaa liikettä rintakehälle staattisten asentojen vastapainoksi.  Avaa, kierrä ja kurottele säännöllisesti! 

Loistavana lisäapuna toimii myös Mutjutin, jolla pääset hyvin käsiksi rintalihasten ja rintalastan alueen kireyksiin!

Ota kokeiluun nämä kolme vinkkiä

Vie käsi takaviistoon asentoon esimerkiksi pöydän päälle, jolloin saat jo hyvän venytyksen rintalihaksiin.  Pidä huoli, että hartian ja olkapään alue on rentona. Tee tässä asennossa Mutjuttimella kevyitä viuhkamaisia vetoja rintalastasta kohti olkapäätä. Voit myös edetä tätä suuntaa kevyesti ja rauhallisesti Mutjuttamalla.

Tuo Mutjuttimen tasainen reuna solisluun alapuolelle. Lähde tekemään pientä alaspäin suuntautuvaa liikettä. Käy näin läpi koko solisluun matka olkapäästä rintalastaan asti.

Tuo Mutjutin rintalastan reunaan ja mutjuta koko rintalastan alue alhaalta ylöspäin pienellä sivuttaissuuntaisella liikkeellä. 

Jos tunnet mutjuttaessa selkeästi aremman tai tiukemman kohdan, voit jäädä käsittelemään sitä aina hieman pidemmäksi aikaa. Muista kuitenkin pitää voimakkuus kevyenä, tuloksia saa toiston ei voiman kautta! Nämä käsittelyt onnistuvat mukavasti istuen, mutta voit hyvin kokeilla tehdä niitä myös selinmakuulla.

Kun olet käsitellyt näin rintalastan ja rintalihasten aluetta, helpotat kuormituksia myös niskahartiaseudun, lapojen ja olkapäiden alueelta.  Myös hengitys on huomattavasti vaivattomampaa, kun rintakehän kudokset joustavat riittävästi ja ne eivät rajoita keuhkojen laajentumista sisäänhengitysvaiheessa. Tästä on merkittävä apu esimerkiksi urheillessa, kun keuhkojen käyttö on tehokkaampaa. Ja toki kokonaisolotila on rennompi ja rauhallisempi, kun hengitys virtaa helpommin. Kannattaakin siis kuulostella omaa olotilaa ennen ja jälkeen mutjuttamisen!