Jalkapalloilijan rasitusvammojen hoito Mutjuttimella
9.5.2022Nyt jo nurkan takana häämöttävä kesä vapauttaa jalkapalloilijat ulkonurmille kirmaamaan pallon perässä! Jalkapallohan on maailman suosituin urheilulaji ja sitä pelataan innokkaasti myös täällä Suomessa. Sen pelaaminen on mahtava ja monipuolinen harrastus niin aikuisille kuin lapsille. Jalkapallo kehittää muun muassa aerobista kuntoa, vahvistaa luustoa sekä parantaa kehon koordinaatiokykyä. Pelatessa tulee käytettyä koko kehoa monipuolisesti.
Lajin vauhdikkuuteen liittyen, myös loukkaantumisia ja rasitusvammoja esiintyy melko paljon. Yleisimmät rasitusvammat jalkapallossa kohdistuvat polven ja kantapään alueelle. Jonkun verran esiintyy myös alaselän, lonkan ja nivusen alueen rasitusvammoja. Hyvällä lihashuollolla rasitusvammoja pystytään ehkäisemään tai niiden ilmetessä niitä pystytään hoitamaan mahdollisimman nopeasti oireettomaksi. Hyvään alku- ja loppuverryttelyyn onkin tärkeä kiinnittää huomiota!
Mutjuta kantapää ja pohje
Hyvän alku- ja loppuverryttelyn lisäksi voit ennaltaehkäistä yleisimpien rasitusvamma – alueiden (polvi ja kantapää) ärtymistä mutjuttamalla kantapään ja pohkeen aluetta. Jalkapohjan, kantapään, akillesjänteen ja pohkeen alueelle rakentuu lihaskalvojen kautta vahva yhteys, joten koko tämä alue kannattaa ottaa käsittelyyn!
Mutjuttamisella lisäät lihaskalvojen välistä liikettä, jolloin palautuminen rasituksesta tapahtuu paremmin ja rasitusvammoja ei syntyisi. Mikäli koet jo kipua kantapään tai polven alueella, voit mutjuttamisella myös helpottaa tätä kipua ja saada alkavan rasitusvamman rauhoittumaan. Mutjutinta voit käyttää siis treenien jälkeen palautumiseen, mutta myös ennen treenejä valmistella kudoksia tulevaa rasitusta silmällä pitäen. Muista pitää mutjuttamisen voimakkuus kevyenä!
Poimi oheiselta videolta vinkit kantapään ja pohkeen alueen käsittelyyn!
Mutjuta kantapään ulkoreuna ja etene siitä pohkeen ulkosyrjää ylöspäin. Mutjuta sitten kantapään takaosa ja nouse siitä akillesjänteen kautta pohkeen keskiosaan. Mutjuta myös kantapään sisäpuoli ja etene siitä ylöspäin pohkeen sisäsyrjää. Käytä mutjuttamiseen aikaa useampi minuutti per osa-alue.
Aiemmin ilmestyneessä pyöräilyä käsittelevästä blogitekstistä löydät myös hyvän videon polven alueen mutjuttamiseen! Käypä kurkkaamassa!
Aurinkoista ja energistä jalkapallokesää!
Tykkäsitkö blogitekstistämme? Lisää blogitekstejä hyvinvointiin löydät blogistamme ja vinkkejä videomuodossa Youtube- sivultamme täältä! Tutustu myös Mutjutin- kalvohierontavälineeseen suoraa verkkokaupassamme yltä.
Haluatko ilmoituksen, aina, kun uusin blogiteksti julkaistaan? Tilaa Mutjuttimen uutiskirje alta!