Blogi

Juoksijan tärkeimmät kehonhoitovinkit

Juoksijan tärkeimmät kehonhoitovinkit

Kevät aurinko lämmittää jo kovasti ja kadut sekä polut alkaa olla talven lumikerrosten jälkeen taas sulia! Tämä houkuttaa kaivamaan lenkkarit esiin ja lähtemään lenkille! Kevään alkuinnossa voi kuitenkin käydä niin, että tulee mentyä liian kovaa, liian pitkälle ja liian usein mikä alkaakin tuntua äkkiseltään kropassa erilaisina vaivoina.

Juoksijan ja lenkkeilijän kannattaa huomioida muutamia alueita viikoittaisessa kehonhuollossa erityisen hyvin. Näin vältytään tyypillisimmiltä rasitusvammoilta ja nautitaan juoksulenkeistä vielä loppukesälläkin! Hyvän alkulämmittelyn, loppuverryttelyn ja koko kehon venyttelyiden lisäksi kannattaa mutjuttaa pohkeet, sääret ja reiden ulkosyrjät.

ohkeet kannattaa mutjuttaa kahdessa tai kolmessa osassa.
Pohkeet kannattaa mutjuttaa kahdessa tai kolmessa osassa.

Pohkeet kannattaa mutjuttaa kahdessa tai kolmessa osassa. Etene mutjuttimen kaariosalla aivan kantapäästä polvitaipeeseen asti. Tässä yhteydessä tulet käsitelleeksi myös akilesjänteen alueen, joka on kehomme suurin ja vahvin jänne. Sen kiputilat ovat useinkin seurausta yksitoikkoisesta rasituksesta.

Sääret kannattaa käsitellä mutjuttimen kaariosalla kahdessa linjassa, säären sisä- ja ulkosyrjä erikseen.
Sääret kannattaa käsitellä mutjuttimen kaariosalla kahdessa linjassa, säären sisä- ja ulkosyrjä erikseen.

Sääret kannattaa käsitellä mutjuttimen kaariosalla kahdessa linjassa, säären sisä- ja ulkosyrjä erikseen. Etene kevyellä mutjuttavalla liikkeellä jalkapöydän päältä polveen asti.  Säären kiputilat ovat yleisiä juoksijoilla, koska ne ylirasittuvat herkästi askellusvirheistä ja liian kovasta yksitoikkoisesta rasituksesta. Sempä takia säärten käsittelyä kannattaa tehdä ennaltaehkäisevänäkin huoltona, jotta vältyttäisiin säärten kroonisemmalta kiputilalta – penikkataudilta. 

Juoksulenkkien myötä voi alkaa tuntua kipua myös polven ulkoreunalla.
Juoksulenkkien myötä voi alkaa tuntua kipua myös polven ulkoreunalla.

Juoksulenkkien myötä voi alkaa tuntua kipua myös polven ulkoreunalla. Kipu voi säteillä ylöspäin reiteen tai alaspäin sääreen. Tällaisen kivun yhteydessä puhutaan juoksijan polvi oireyhtymästä, mikä tarkoittaa reiden ulkosyrjän lihaksen ylikuormituksesta tulevaa hankausärsytystä. Reiden ulkosyrjälle rakentuu hyvin vahvat kalvorakenteet, jotka on hyvä mutjuttaa auki kylkimakuulla. Lähde liikkeelle polven ulkoreunalta ja etene aina pakaraan asti. Tämän linjan mutjuttaminen on hyödyllistä paitsi polven kannalta, niin myös lonkan ja alaselän kannalta. Reiden ulkosyrjän kireyden vapauttaminen auttaa myös koko alaraajaa linjautumaan juoksuaskelluksessa paremmin ja ennaltaehkäisee näin rasitusvammojen syntyä.

Ota ainakin nämä kolme aluetta säännölliseen käsittelyyn mutjuttimella vähentääksesi juoksusta aiheutuvaa rasitusta! Mutjuttaa voit juoksulenkin jälkeen vaikkapa venyttelyn yhteydessä, mutta myös ennen lenkille lähtöä! Juoksulenkkejä kannattaa suunnata mahdollisuuksien mukaan pois asfalttireiteiltä poluille sekä hiekkateille ja myös näin keventää kuormitusta! 

Mukavia ja aurinkoisia juoksukilometrejä kesään!

  • Mutjutin™
    Mutjutin™
    9,90 14,90 
  • Mutjutin™ Verkkokurssi
    Mutjutin™ Verkkokurssi
    25,90 

Tykkäsitkö blogitekstistämme? Lisää blogitekstejä hyvinvointiin löydät blogistamme ja vinkkejä videomuodossa Youtube- sivultamme täältä! Tutustu myös Mutjutin- kalvohierontavälineeseen suoraa verkkokaupassamme yltä.

Haluatko ilmoituksen, aina, kun uusin blogiteksti julkaistaan? Tilaa Mutjuttimen uutiskirje alta!