Blogi

Hiihtäjä – Huomioi nämä seikat kehonhuollossasi!

Hiihtäjä – Huomioi nämä seikat kehonhuollossasi!

Talven ja lumen tultua monen katse kääntyy jo hiihtoladuille! Hiihto lajina antaa mahtavasti liikettä koko kropalle ja kehittää myös sydän- ja verenkiertoelimistön kuntoa. Hiihdolle tyypillisimmät rasitusvammat ilmenevät alaselän, nivusten, polvien ja säärien alueella toistokuormituksen myötä. Näiden alueiden kuormittuminen on hyvä huomioida jo ennaltaehkäisevästi huolellisella lihashuollolla, jotta hiihtokilometreistä pääsee nauttimaan läpi talven!

Mutjuta ainakin nämä hiihtolenkin päätteeksi!

Sääri kannattaa mutjuttaa kahdessa linjassa, sisä- ja ulkosyrjä erikseen. Etene Mutjuttimen kaariosalla jalkapoydän päältä aina polveen saakka. Toista molempien linjojen läpikäynti useampaan kertaan.

Alaselän päälle muodostuvaa vahvaa lihaskalvorakennetta on hyvä käsitellä, koska se yhdistää raajojen ja vartalon liikettä jatkumoksi ja onkin tärkeässä roolissa hiihtäessä. Hiihdon jälkeen koemme usein myös väsymisen ja kireyden tunnetta alaselässä. 

Käsittely onnistuu helpoiten istuen. Etene Mutjuttimella ristiluusta yläviistoon kohti kylkeä. Käsittele alaselän alue näin useammassa osassa molemmin puolin.

Usein hiihdon potkun aikana tulemme jännittäneeksi jalkapohjia monon sisällä. Jalkapohjien käsittely tekee todella hyvää hiihdon jälkeen. Jalkapohjan käsittelyllä vähennät paikallista kireyttä jalkapohjasta, mutta myös vapautat liikettä koko kehon takalinjaan. 

Kaavi Mutjuttimella kevyesti koko jalkapohjan alue useampaan kertaan.

Mikäli koet hiihtolenkkien tuovan kuormitusta johonkin tiettyyn kehonosaan niin sitä aluetta kannattaa kevyesti mutjuttaa myös ennen hiihtolenkille lähtöä. Tällöin rasittunut alue alkaa pienemmällä todennäköisyydellä kipuilla lenkin aikana. Käsittely on hyvä uusia vielä lenkin jälkeen. Näin ehkäistään tilanteen pahenemista ja vaikeamman rasitusvamman syntyä.

Edessä olevaan hiihtokauteen kannattaakin nyt siis startata maltilla, lähteä rauhallisilla lenkeillä liikkeelle ja kasvattaa hiihtomatkaa pikkuhiljaa. Näin keho ehtii mukautua taas kesän jäljiltä erilaisen lajin kuormitustekijöihin. Hiihtäessä kannattaa kiinnittää huomiota mahdollisimman paljon hiihdon rentouteen. On tärkeää, että tasatyönnössä voimaa tuotetaan keskivartalosta asti, eikä pelkästään käsistä ja vuorohiihdossa käsien liike lähtisi rintarangasta. Potkussa pyritään tuottamaan voimaa mahdollisimman paljon pakarasta. Kun oikeaan tekniikkaan ja rentouteen keskittyy, niin sen myötä kehon vääränlainen kuormittuminen ja rastitusvammat eivät tule jarruttamaan talven hiihtokilometrien kartuttamista. 

Mukavia ja rentoja hiihtokilometrejä talveen!

PS. Lisää vinkkejä Mutjuttimen käyttöön löydät Mutjuttimen mukana tulevasta ohjevihkosta sekä Mutjuttimen verkkokurssilta! Saat verkkokurssin nyt tarjoushintaan vain 9.90e, kun tilaat ennen 19.12.2021 klo 23.59! Pääset tilaamaan verkkokurssin alta!

  • Mutjutin™
    Mutjutin™
    9,90 14,90 
  • Mutjutin™ Verkkokurssi
    Mutjutin™ Verkkokurssi
    25,90 

Tykkäsitkö blogitekstistämme? Lisää blogitekstejä hyvinvointiin löydät blogistamme ja vinkkejä videomuodossa Youtube- sivultamme täältä! Tutustu myös Mutjutin- kalvohierontavälineeseen suoraa verkkokaupassamme yltä.


Haluatko ilmoituksen, aina, kun uusin blogiteksti julkaistaan? Tilaa Mutjuttimen uutiskirje alta!