Blogi

Tenniskyynärpää voi olla myös padelkyynärpää tai puutarhurin kyynärpää!

Tenniskyynärpää voi olla myös padelkyynärpää tai puutarhurin kyynärpää!

Monelle kesän ehdoton ykköslaji on tennis ja tenniksen rinnalle on noussut myös kovaa vauhtia padel. Molemmat mahtavia mailapelejä, joiden harrastamisen myös ulkona mahdollistaa aurinkoisena alkanut kesä!

Sekä tenniksessä että padelissa mailakäsi on varsin kovalla kuormituksella. Kyynärvarren lihaksissa on jatkuva puristava työ yhdistettynä ranteen liikkeeseen. Tämä voi toiston kautta alkaa aiheuttaa ylirasitusta rannetta ja sormia ojentaviin lihaksiin ja kipua olkaluun ulompaan nivelnastaan. Tällöin puhutaan tenniskyynärpääkivusta. 

Monista kesän piha-ja puutarhatöistä voi tulla myös yllättäen tenniskyynärpääoiretta. Joku uusi projekti pihalla aloitetaan innolla näin kesän alkaessa! Kädet saavat äkkiseltään uudenlaista kuormitusta ja pihapuuhia jarruttamaan voikin ilmaantua kyynärpääkipu. Esimerkiksi kantaminen, pihan kuopsuttelu ja maalaaminen voivat aiheuttaa ylirasitustilan kyynärvarteen ja kipua kyynärpään ulomman nivelnastan alueelle.  

Tenniskyynärpäävaiva esiintyy yleensä vahvemmassa kädessä, johon luontaisesti tulee enemmän kuormitustakin. Vaiva voi olla kestoltaan pitkäkin (keskimääräinen paranemisaika on 6-24 kk), joten oireiden ilmaantuessa kannattaa kädelle antaa lepoa. Levon lisäksi kyynärvarren lihaskalvoihin on hyödyllistä tuottaa kevyttä painetta ja liikettä Mutjuttimen avulla. Näin saadaan pinnallisen ja syvän lihaskalvon väliin tuotettua liikettä, parannettua nestekiertoa ja sitä kautta vauhditettua palautumista. Myös kylmähoito on hyvä akuutinvaiheen hoitokeino. Pidemmällä tähtäimellä tenniskyynärpää hyötyy myös oikeanlaisista, nousujohteisista harjoitteista. Myös kivun aiheuttaman kuormituksen syytä on hyvä tarkastella, voiko peli- tai työskentelytekniikkaa parantaa?

Käsittele koko kyynärvarren ulkosivu Mutjuttimen kaariosalla kevyesti mutjuttaen. Etene peukalon tyvestä kyynärpään yli, vaikka olkapäähän asti.

Käsittele koko kyynärvarren ulkosivu Mutjuttimen kaariosalla kevyesti mutjuttaen. Etene peukalon tyvestä kyynärpään yli, vaikka olkapäähän asti. Tämä palauttaa kyynärvarren lihaksia hyvin rasituksesta. Voi käyttää tätä tekniikkaa myös lämmittävänä käsittelynä, esimerkiksi ennen peliä! Näin kyynärvarren lihakset ovat valmiimmat rasitukseen ja kuormittuminen rasituksen aikana on vähäisempää.

Voit tehdä Mutjuttimen kampaosalla kevyttä poikittaishankausta kyynärpään ulomman nivelnastan alueelle.

Voit tehdä Mutjuttimen kampaosalla kevyttä poikittaishankausta kyynärpään ulomman nivelnastan alueelle. Tätä tekniikkaa voit toteuttaa tarvittaessa useita kertoja päivässäkin muutaman minuutin jaksoissa helpottamaan kipua ja kireyttä.

Kaikista parasta tietenkin olisi, että tenniskyynärpäävaiva saataisiin kokonaan ehkäistyä hyvällä lihashuollolla. Mailapelien pelaajien ja käsillä fyysistä työtä tekevien kannattaa siis mutjuttaa kyynärvarren lihakset ennaltaehkäisevästi aina rasituksen jälkeen edellä kuvatulla tavalla. Näin  voidaan hyvin välttyä ikävältä kyynärpääkivulta, joka voi laittaa matsit ja työt pidemmäksikin aikaa tauolle!

  • Mutjutin™
    Mutjutin™
  • Mutjutin™ Verkkokurssi
    Mutjutin™ Verkkokurssi

Tykkäsitkö blogitekstistämme? Lisää blogitekstejä hyvinvointiin löydät blogistamme ja vinkkejä videomuodossa Youtube- sivultamme täältä! Tutustu myös Mutjutin- kalvohierontavälineeseen suoraa verkkokaupassamme yltä.

Haluatko ilmoituksen, aina, kun uusin blogiteksti julkaistaan? Tilaa Mutjuttimen uutiskirje alta!