Mutjuta alaselän kipu pois!
18.3.2021Särkyä, kipua, jäykkyyttä alaselässä?
Jokainen meistä varmastikin jossain elämänsä vaiheessa kokee alaselkäkipua. Alaselän kiputilat ovat aina kokonaisvaltaisesti arkea, työtä ja harrastamista rajoittavia. Sen takia alaselkä kannattaa pitää tyytyväisenä ennaltaehkäisevilläkin toimilla. Selkä nauttii monipuolisesta liikkeestä ja kärsii istumisesta. Istumisen aikana alaselän aineenvaihdunta ei toimi optimaalisesti ja välilevyistä tihkuu nestettä vain ulospäin. Kun nousemme ylös ja lähdemme liikkeelle rangan aineenvaihdunta normalisoituu ja alaselän välilevyihin pääsee ravinteita sisään. Tässä siis hyvä syy malttaa pitää tauko näyttöpäätteen äärestä säännöllisin väliajoin tai tauottaa pitkää automatkaa jaloittelulla!
Thoracolumbaalinen faskia – alaselän salmiakinmuotoinen tukirakenne
Alaselän päälle rakentuu vahva lihaskalvorakenne, thoracolumbaalinen faskia. Tämä kalvorakenne yhdistää raajojen ja vartalon liikettä jatkumoksi, toimien tärkeänä linkkinä ylä- ja alavartalon välissä. Tämä selän puolen kalvorakenne yhdistyy sidekudosrakenteiden kautta jatkumoksi myös vatsalihaksiin. Thoracolumbaalinen faskia on kehomme kipuherkintä aluetta ja alaselkäkipujen yhteydessä tässä kalvorakenteessa on usein häiriöitä. Sen käsittelyllä voidaan siis hyvin helpottaa alaselän kipu- ja kireystiloja. Moni onkin nyt talven hiihtoladuilla vahvistanut tätä kalvoa. Se nimittäin aktivoituu erinomaisesti perinteisen hiihtotavan potkussa tapahtuvassa pakaran ja vastakkaisen leveän selkälihaksen yhtäaikaisessa työssä.
Alaselän mutjuttaminen
Mutjuttimella pääset mukavasti käsiksi alaselän päälle rakentuvaan kalvorakenteeseen istumalla tuolilla ja mutjuttamalla ristiluusta hieman yläviistoon edeten kohti kylkeä. Mutjuttimen tasainen- tai kaariosa soveltuvat alaselän alueelle parhaiten. Käsittele alaselän alue useammassa osassa ja toki molemmat puolet. Jos toinen puoli selästä tuntuu selkeästi kipeämmältä tai kireämmältä, voit käyttää siihen puoleen enemmän aikaa tai toistaa kevyttä käsittelyä vaikka useamman kerran päivässä kireämmälle puolelle. Näin tasapainotat alaselän tilannetta ja vähennät ongelmia aiheuttavia puolieroja.
Voit yhdistää mutjuttamiseen myös liikettä. Tekemällä mutjuttimella ristiluusta yläviistoon kevyen vedon kohti kylkeä ja nojaten ylävartaloa samalla etuviistoon. Tähän voit pyytää vaikka kaveria avuksi!
Kun alaselän pinnallisista rakenteista saadaan mutjuttamalla kireyttä purettua vähäisemmäksi, niin pääsee myös lannerankaa tukevat syvät lihakset aktivoitumaan paremmin ja selkäkivut pysyvät pitkällä tähtäimellä vähäisempinä.
Nämä yllä kuvatut tekniikat onnistuvat oikein mukavasti vaikka työpäivänkin aikana elvyttämään selkää, tai ennen ja jälkeen urheilun! Muista pitää mutjuttamisen voimakkuus kevyenä ja pidä huoli, että et paina mutjuttimella selkärangan nikamia.
Lisää tietoa ja tekniikoita mutjuttamisen hyödyistä alaselkään liittyen löydät Mutjuttimen verkkokurssilta!
Tykkäsitkö blogitekstistämme? Lisää blogitekstejä hyvinvointiin löydät blogistamme ja vinkkejä videomuodossa youtube- sivultamme täältä! Tutustu myös Mutjutin- kalvohierontavälineeseen suoraa verkkokaupassamme yltä.
Haluatko ilmoituksen, aina, kun uusin blogiteksti julkaistaan? Tilaa Mutjuttimen uutiskirje alta!