Blogi

Keskittymisharjoitus Mutjuttimen avulla

Keskittymisharjoitus Mutjuttimen avulla

Mindfulness on tietoista läsnäoloa, itsemme tutkiskelua ja hetkessä olemista. Mindfulness-käsitteelle on monta eri määritelmää, joille kaikille yhteistä on keskittyminen nykyhetkeen. Tarkoituksena on havainnoida ympärillä olevia asioita juuri sellaisena kuin ne ovat, tekemättä johtopäätöksiä ja luomatta mielipiteitä. Mikään asia ei ole hyvä tai huono, se vain on. Harjoittamisen myötä opetellaan tunnistamaan mitä tuntemuksia eri tilanteet herättävät omassa kehossa ja mielessä ja mitä yritämme asialle tehdä.

On luonnollista, että ihminen on aikaisempien kokemusten, mielipiteiden ja opitun käyttäytymismallin vanki. Mindfulness-harjoitteiden avulla on kuitenkin mahdollista oppia tuntemaan itsensä paremmin ja hyväksyä pintaan nousevat tunteet.

Mindfulnessin harjoittamisella on todettu olevan positiivisia vaikutuksia tarkkaavaisuuteen, uneen ja stressin vähenemiseen. Harjoittaminen on mahdollista sisällyttää arjen ohikiitäviin hetkiin pyrkimällä olemaan niissä läsnä. Muodollisia harjoituksia voi tehdä ottamalla itselleen aikaa muista toimista ja toteuttamalla esimerkiksi alla olevat harjoitukset.

Keskittymisharjoitus Mutjuttimen avulla

Istu lattialla tai tuolin reunalla selkä suorana. Aseta toinen käsi pöydälle kämmenpohja alaspäin. Aloita mutjuttaminen etusormen päästä ja etene hitaasti alaspäin rystysiä kohti. Havainnoi paine, jolla puristat Mutjutinta. Siirry rystysten yli kämmenselkään ja jatka mutjuttamista etu- ja keskisormen jänteiden välistä. Kiinnitä huomiosi tuntemuksiin, joita mutjuttaminen tuo.

Mutjuta seuraavaksi keskisormi. Etene hitaasti alaspäin rystysiä kohti ja niiden yli mutjuttaen keskisormen ja nimettömän jänteiden välistä. Jos mieleesi tulee ajatuksia, anna niiden tulla ja päästä ne heti menemään. Palauta keskittyminen mutjuttamiseen.

Tarkastele miten nimettömän mutjuttaminen vaikuttaa tuntemuksiisi. Mutjuta rauhallisesti ja siirry rystysten yli kämmenselkään, kun sen aika on. Nimettömän ja pikkusormen jänteiden välin mutjuttaminen keskittää huomiosi kämmenselkään ja mutjuttimen edestakaiseen liikkeeseen.

Keskity pikkusormen mutjuttamiseen. Aisti miltä tuntuu mutjuttaa kämmenen pienintä sormea? Mutjuta omaan tahtiisi pikkusormi ja rystysen jälkeen laajenna keskittymisesi koko kämmenselän tuntemuksiin.

Mutjuta peukaloa pitkin keskittyen mutjuttimen liikkeeseen. Siirry peukalon ja etusormen välissä olevien lihasten kohdalle. Mutjutettuasi ranteeseen asti voit laskea mutjuttimen alas.

Laita merkille tuntemukset mutjutetussa kämmenessä. Miltä tuntuu toinen käsi, jota ei ole vielä mutjutettu?

Mutjuta halutessasi toinen käsi nyt tai myöhemmin.

Rauhallinen hengitys

Istu tasaisesti alustalla tai tuolilla. Keinuttele kevyesti puolelta toiselle kunnes olet löytänyt hyvän asennon.  

Kiinnitä huomio hengitykseen. Aisti ilmavirran lämpötila ja kuinka se kulkee sieraimien kautta sisään ja ulos. Hengitä syvään sisään ja hitaasti ulos. Keskity seuraavien hengitysten aikana rintakehän alueelle. Hengityksesi kulkee omaan tahtiin. Sinun ei tarvitse kontrolloida sitä. Havainnoi rintakehän liikkeet.

Seuraavalla sisäänhengityksellä huomiosi siirtyy vatsaan. Havaitse hengityksen tuomat muutokset. Jatka hengittämistä omaan tahtiin. Mielen vaeltaessa palauta ajatuksesi hengityksen seuraamiseen. Anna hengityksen virrata vapaasti. Jatka tarpeen mukaan niin kauan kuin haluat.  

Mitä tykkäsit kirjoituksestamme? Lisää blogitekstejä hyvinvointiin löydät blogistamme ja vinkkejä videomuodossa Youtube- sivultamme täältä! Tutustu myös Mutjutin- kalvohierontavälineeseen suoraa verkkokaupassamme!

 • Mutjutin™
  Mutjutin™
  9,90 14,90 
 • Mutjutin™ Koirille
  Mutjutin™ Koirille
  9,90 14,90 
 • Mutjutin™ Verkkokurssi
  Mutjutin™ Verkkokurssi
  25,90