KOIRAT: Harrastus- ja työkoiran hoito
29.4.2024Aktiiviset harrastus-, urheilu- ja työkoirat tarvitsevat jo ”virkansa” puolesta säännöllistä kehonhuoltoa pysyäkseen toimintakykyisenä. Joissain harrastuslajeissa, kuten agilityssa, toistuvat mekaaniset liikkeet ja rajut, nopeat hypyt sekä käännökset.
Toko-kentillä taas koira kulkee usein ohjaajan vasemmalla puolella kontaktissa, jolloin sen painopiste kallistuu vasemmalle ja keho kuormittuu epätasaisesti.
Jotta koira voi suoriutua tehtävistään, sillä on oltava hyvä lihaskunto, tasapaino ja koordinaatio. Peruskuntoa voidaan kasvattaa ennen kaikkea monipuolisella liikunnalla. Lisäksi on tärkeää huolehtia sopivasta ravitsemuksesta, levosta ja koiran koko kehon, kuten faskioiden ja lihasten hyvinvoinnista.
Erilaiset kiputilat, lihasjäykkyys tai muut kehon ongelmat yhdistettynä korkeaan vireeseen tai liian raskaaseen treenaamiseen lisäävät loukkaantumisriskiä.
Jotta koirasta tulisi suoritusvarma ja sen terve aktiiviura olisi mahdollisimman pitkä, harjoittelussa on tärkeää edetä kouluttamalla kaikessa rauhassa tarvittavat taidot ensin. Suoritusnopeuden ja intensiteetin vuoro tulee myöhemmin. Lämmittely- ja jäähdyttelyrutiinit sekä kehonhuolto tulisi ottaa osaksi harjoitusohjelmaa alusta asti.
Mistä mutjuttaa?
Työmyyrän kehoa on tarpeen huoltaa niin ammattilaisten toimesta kuin kotonakin hoitokertojen välillä. Sen lisäksi omistajan on tärkeää huolehtia, että työ- ja kisakaveri saa riittävästi lepoa ja palauttavaa liikuntaa. Ainakin yksi päivä sohvan pohjalla joka viikko hellii myös kehoa ja auttaa jaksamaan.
Agility
Agilitykoira kuormittuu usein takaosasta, josta vipuvoima hyppyihin lähtee, joten huomioi koiran lanneselkä ja reidet. Hypyistä laskeutuessa paine ja tärähdys vaikuttavat taas etuosaan, kuten myös kontaktiesteet ja kepit. Lisäksi lajille tyypilliset tiukat käännökset rasittavat koiran koko kehoa. Agilitykoiran mutjuttaminen onkin kokovartalolaji. Juuri omalle kisakaverille sopivia hoito-ohjeita kannattaa kysellä myös luottohierojalta ja fysioterapeutilta.
Toko
Toko-koirat kulkevat usein hitusen vinossa, painopiste kehon vasemmalla puolella, joten vasen puoli saattaa myös kuormittua ja pysyvän virheasennon riski kasvaa. Jatkuva katsekontaktissa seuraaminen voi rasittaa myös niskaa, joka on toko-koirilla melko yleisesti jännittynyt. Jotta koira pystyy suoriutumaan tarkasti ja puhtaasti siltä vaadituista liikkeistä, on kisatykin kehoa huollettava säännöllisesti.
Metsästys
Karvainen korpikuusten sankari suoriutuu pitkäkestoisesta työskentelystä parhaiten, kun sen peruskunnosta pidetään pitkin vuotta hyvää huolta. Koiran kehon kuormitukseen vaikuttaa paljon saalistettava riista ja sen metsästystapa; luolakoiran työskentely poikkeaa suuresti esimerkiksi seisojan normi-päivästä. Yhtä kaikki, jokainen metsästyskoira kaipaa silti lihas- ja faskiahuoltoa, jotta sen toimintakyky ja stamina pysyy toivottuna. Ota tavaksi mutjuttaa metsästäjää vaikka nokipannukahvien lomassa.
Huom! Kun tilaat Mutjuttimen, saat mukaan ohjekirjasen, josta löydät helppotajuiset neuvot ja selkeät kuvat koiran koko kehon mutjuttamiseen.
Oletko kisakaveri vai kisajarru?
Jumissa ja juntturassa oleva ohjaaja on usein kiskentän heikoin ja haparoivin lenkki. Jos tavoitteena on menestyä lajissa, on omaa kuntoa kehitettävä ja omaa lihaksistoa ja faskioita huollettava. Muista siis mutjuttaa ainakin omat reidet ja pohkeet säännöllisesti!