Blogi

Kilpapelaajan vammojen ennaltaehkäisy

Kilpapelaajan vammojen ennaltaehkäisy

On erittäin tärkeää, että kilpapelaaja virittää kehonsa ennen pelin alkamista ja huoltaa kehoaan ehkäistäkseen rasitusvammoja, joita voi syntyä muun muassa liiallisesta yksitoikkoisesta rasituksesta.

Normaalin 30 minuutin strategiapelin aikana e-urheilija klikkaa hiirtä noin 3000 kertaa ja tekee 4000 komentoa näppäimillä, mikä tarkoittaa noin 150 painallusta minuutissa. Pelitilanteiden vaihtuessa painallusten nopeus voi jopa tuplaantua hetkellisesti.

On erittäin tärkeää, että kilpapelaaja virittää kehonsa ennen pelin alkamista ja huoltaa kehoaan ehkäistäkseen rasitusvammoja, joita voi syntyä muun muassa liiallisesta yksitoikkoisesta rasituksesta. Alkulämmittelyn avulla e-urheilija valmistelee lihakset pelaamista varten, mikä edistää klikkausten tarkkuutta ja nopeutta. Lihasten lämpötilan noustessa lihasjäykkyys vähenee ja viestit kulkevat aivoista nopeammin sormiin tuottaen halutun liikkeen.

Kuvavinkit liikkeisiin

Purista kämmen tiukasti nyrkkiin ja vapauta rennoksi. Toista tämä liike 10-20 kertaa ja tee 2-3 sarjaa molemmilla käsillä.

Laita seuraavaksi kämmenet ristiin ja pyörittele ranteita kaikkiin suuntiin.

Jatka lämmittelyä ranteiden ojentajien ja koukistajien venytyksillä vieden ranteen ääriasentoon. Venytystä voi korostaa painamalla kevyesti toisella kädellä. Peukalot venytetään laittamalla peukalot nyrkkiin ja ohjataan rannetta alaspäin.  Ennen peliä venytysten tulisi olla lyhyitä (10 sekuntia), jotta reaktiokyky pysyy nopeana. Pelin jälkeen on hyvä toistaa samat venytykset 3-5 kertaa pitäen venytystä 30 sekunnin ajan.

Pelatessa niska-hartialihakset tekevät staattista työtä ollessaan pitkiä aikoja samassa asennossa. Niskalihasten verenkierto voi estyä jos niihin kohdistuu staattisen lihastyön lisäksi 10-15 prosentin kuormitus maksimikuormituksesta. Pelitaukojen aikana ehtii kiinnittää huomion hartioiden rentouteen ja tarkistaa ettei pää ole työntynyt eteenpäin kohti näyttöä. Hiirikäden peukalon lihakset kuormittuvat pelatessa ja aiheuttavat lihaskipua. Huoltamatta jäänyt hiirikäsi on hidas ja epätarkka verrattuna vastustajaan, joka joka tehnyt hyvän verryttelyn ja lihashuollon.

Myös lihasvoimaharjoittelu kannattaa lisätä arkeen

Ehkäistäkseen vaivojen syntyä kilpapelaaja voi lisätä arkeen lihasvoimaharjoittelun ja käyttää Mutjutinta. Erityishuomio tulisi kiinnittää kämmenen sekä kyynärvarren lihaksiin. Tämän lisäksi niska-hartiaseudun huoltaminen edistää yläraajojen toimintakykyä.

Lihasvoimaharjoitteita voit tehdä esimerkiksi kuminauhalla tai lisäpainolla. Liikesuunnat ovat ranteen ojennus ja koukistus sekä sivuttais suuntaiset liikkeet. Aseta kyynärvarsi tukevasti alustalle niin, että ranne ylittää alustan. Vie ranne ääriasentoon 12 kertaa ja palauta keskelle. Toista sarja 3 kertaa jokaiseen liikesuuntaan molemmille käsille. Lihasvoimaharjoittelun myötä hermosto oppii aktivoimaan lihaksia tehokkaammin eli hiirikäsi toimii paremmin. 

Mutjuttimen avulla voit huoltaa kehoasi ennen peliä ja sen jälkeen. Käytä Mutjutinta saamasi ohjevihkon mukaisesti. Käsittele yläraajat sormista alkaen, hartioihin ja kallonpohjaan asti.

Lisää blogitekstejä hyvinvointiin löydät blogistamme ja vinkkejä videomuodossa Youtube- sivultamme täältä! Tutustu myös Mutjutin- kalvohierontavälineeseen suoraa verkkokaupassamme!

 • Mutjutin™
  Mutjutin™
  9,90 14,90 
 • Mutjutin™ Koirille
  Mutjutin™ Koirille
  9,90 14,90 
 • Mutjutin™ Verkkokurssi
  Mutjutin™ Verkkokurssi
  25,90 

Lähteet: 

 • Hulmi, J. 2015. Lihastohtori – Näyttöön perustuva tietopankki sporttiseen kuntoon. Lahti: Fitra Oy.
 • Hänninen, O., Koskelo, R., Kankaanpää, M. & Airaksinen, O. 2005. Ergonomia terveydenhuollossa. Klaukkala: Copyright Recallmed Oy   
 • Kauranen, K. 2014. Lihas – rakenne, toiminta ja voimaharjoittelu. Helsinki: Liikuntatieteellinen Seura ry.  
 • Karvonen, J. 1992. Importance of warm up and cool down on exercise performance, J. Karvonen, P.R.W. Lemon, & I. Iliev, Medicine and sports training and coaching, 190–213. Basel: Karger.
 • Ylinen 2010. Venytystekniikat. Lihas-jännesysteemi. Manuaaliseen terapiaan ja urheili- joiden lihashuoltoon. Muurame: Medirehabook kustannus Oy